Home » Sup Blog » Je Balans Trainen Met een Balance Board
je balans trainen met een balance board

Je Balans Trainen Met een Balance Board

Door: James | Laatste update: 14 juli 2021

Je balans trainen met een balance board: als je niet alleen je balans wilt trainen op het water maar ook op het platte land dan is een balance board de ideale oplossing. Lees hieronder waarom.

Wat is een balance board?

Een balance board is zoals de naam al zegt een speciaal board om je balans te oefenen. Balance boards komen in diverse vormen en maten. Een balance board wordt gebruik voor meerdere doelen. Het wordt bijvoorbeeld bij fysio’s gebruikt om spieren te versoepelen en houdingen te verbeteren. Maar het wordt ook gebruikt door suppers en andere sporters om hun evenwicht te trainen op het platte land. Dit is handig om zowel binnen te kunnen oefen wanneer het regent en voor als je nog een beginner bent dat je niet elke keer in het water hoeft te vallen.

Type balance boards

Zoals eerder genoemd zijn er diverse type Balance Boards, we nemen de meeste gebruikelijke met je door:

rond balanceer fitness accessoire

Rond fitness balance board

Rond fitness balance board

Dit is een balance board waarbij voornamelijk de focus is gelegd op fitness. Dit is een van de makkelijkste balance boards gezien de basis nergens naartoe gaat. De kans dat je valt is dus ook minder groot. Op dit balans board kan je niet alleen je balans oefenen maar ook andere oefeningen doen zoals yoga. Als je een beginner bent en je wilt het in het begin zo veilig en makkelijk mogelijk te houden dan is het ronde fitness balance board zeker een aanbeveler. Daarnaast is het ook zeker een aanbeveling voor mensen die na lange tijd graag weer sportief willen zijn maar nog niet helemaal soepel zijn. Het ronde fitness balance board kan je helpen om weer soepel te worden zodat je weer heerlijk kan gaan sporten!

indo board original balance board

Indo Original balance board

Indo Balance Board

Het Indo balance board is zeer populair, voornamelijk onder de suppers. Dit balance board is voor de supper (of andere sporter) die er echt voor wilt gaan. Een indo balance board ligt dan ook niet vast op één plek zoals bij het ronde fitness balance board. Het Indo Board beweegt altijd vrij dankzij de roller die eronder ligt en er niet aan vast zit. Dit betekent dat erg intensief is maar daarnaast ook gevaarlijker. De kans op vallen is dus groter. Train daarom ook altijd veilig. De belangrijkste veiligheidstips nemen we later in de blog met je door. Je kan niet alleen je balans trainen op het Indo board maar ook trucs in tricks oefenen. Hierdoor is het altijd super leuk en uitdagend om het Indo Board te gebruiken!

wobbel balanceer kids

Wobbel balance board

Wobbel Balance Board

Niet is alleen een balance board goed voor volwassenen maar ook voor kinderen. Dit zorgt ervoor dat je kind sneller zijn balans op orde zal hebben en dus minder zal vallen tijdens het lopen. Ook is het leuk voor je kind om met het balance board te spelen. Het Wobbel balance Board voor kinderen is een leuke manier om de balans te oefenen!

Hoe kan je veilig balance boarden?

Om zo veilig mogelijk te kunnen balance boarden zijn er een aantal punten erg belangrijk. Bekijk hier onder de belangrijkste veiligheidspunten:

  1. Zorg ervoor dat het balance board op een zachte ondergrond ligt om je een eventuele val zoveel te kunnen breken
  2. Zorg voor genoeg ruimte om je heen en elimineer de kans om objecten te vallen door de objecten in de buurt te verwijderen
  3. Begin eventueel met het vasthouden van een stevig en stabiel iets op armhoogte om zo je balans te kunnen oefenen totdat je het zonder hulpmiddel kan
  4. Draag bescherming zodat je zo veilig mogelijk op het balance board staat
  5. Doe vooral niet gelijk te gek en begin rustig aan

Hoe werkt balance boarden?

Voordat je een balance board gaat aanschaffen is het natuurlijk wel fijn om te weten hoe een balance board precies werkt. Bekijk hier onder de visuele uitleg.

Visuele uitleg fitness balance board

Bekijk in het onderstaande filmpje hoe je een fitness balance board gebruikt:

Visuele uitleg Indo Balance Board

Bekijk in het onderstaande filmpje hoe je het Indo balance Board gebruikt:

Visuele uitleg Wobbel Balance Board

Bekijk in het onderstaande filmpje hoe je het wobbel balance board gebruikt:

Waar is balance boarden goed voor?

Balance boarden brengt diverse voordelen met zich mee. Wij noemen alle voordelen voor je op:

Balans verbeteren

Zoals eerder genoemd verbetert een balance board je balans. Hierdoor hoef je niet persé de SUP op maar kan je ook binnen oefenen wanneer je niet het water wilt invallen of wanneer het buiten regent.

Houding verbeteren

Omdat je op het balance board je constant met je houding bezig houdt wordt automatisch je houding verbetert. Dit is super voor wanneer je bijvoorbeeld vaak achter de computer zit.

Core verbeteren

Met balance boarden verbetere je je core. Je haalt namelijk ook veel balans en kracht vanuit je buikspieren. Hierdoor is het ook gelijk een buikspieroefening.

Spieren soepeler maken

Dankzij de bewegingen die je maakt versoepel je je spieren. Ideaal voor wanneer je normaal wat stijver bent of als je gevoelig voor blessures bent.

Plezier

Ook niet geheel onbelangrijk is dat wanneer je balance boarden eenmaal een beetje controle hebt het veel plezier met zich meebrengt. En met bijvoorbeeld een Indo Board kan je eindeloos veel tricks en trucs leren!

Vond je dit blog interessant over hoe je je balans kan trainen met een balance board? Bekijk dan ook vooral onze blog waarin we de beste tips geven voor suppen met tegenwind.