Home » Sup Blog » Hoe Kan Je Zo Snel Mogelijk Suppen?

Hoe Kan Je Zo Snel Mogelijk Suppen?

Door: James | Laatste update: 14 augustus 2020

Als je een fanatieke Stand Up Paddle Boarder begint te worden dan wordt je ook al gauw fanatiek in hogere snelheden proberen te behalen. In dit blog leggen we je uit hoe je het snelst op je SUP vooruit komt.

De hoogste snelheden behaal je mede door een race SUP Board

Hoe Kan Je Zo Snel Mogelijk Suppen?

Om snel te kunnen suppen is alleen hard peddelen niet genoeg. Er komt namelijk ook een techniek bij kijken. Deze techniek(en) zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk en met zo min mogelijk kans op blessures vooruit komt.

Door je knieën

Ga ver door je knieën waardoor je bijna in een hurkende positie zit. Hierdoor ben je laag bij de grond en ben je zo min mogelijk vatbaar voor de wind. Ook helpt het bij de onderstaande punten.

Pak je peddel laag vast

Leg beide handen een stuk lager op de peddel. Hierdoor kan je krachtige, korte en snelle slagen maken. Kort de peddel ook eventueel in wanneer je hier de mogelijkheid voor hebt. Zo is de gewichtsverhouding van de peddel beter en kan je meer kracht achter je peddel slagen zetten. Wanneer je de peddel niet laag vastpakt dan kan je geen snelle, korte en krachtige slagen maken aangezien de peddel dan te lang is voor je houding.

race suppen

Maak korte, snelle en krachtige slagen

Zorg ervoor dat elke peddel slag kort, snel en krachtig is. Hierdoor om je zo snel mogelijk vooruit. Ook kan je dankzij deze techniek een goed tempo aanhouden waardoor je minder energie verbruikt.

Deze peddel techniek is ook belangrijk bij het suppen met tegenwind. Hierdoor blijf je namelijk vooruit gaan in plaats van dat je met elke windvlaag teruggeduwd wordt.

Peddel beweging

Wanneer je snel rechtdoor gaat peddelen (ook bij normale snelheid is dit belangrijk) dan is het belangrijk dat je je peddel loodrecht het water in zet ter hoogte van de punt van het SUP Board. Wanneer je je peddel ter hoogte van de voorkant hebt met het blad volledig onderwater dan haal je de peddel van voor naar achter langs het supboard. Haal de peddel voor je voeten uit het water. Tijdens deze peddel slag is het belangrijk dat de peddel van voor naar achter echt het sup board fysiek raakt met de schacht. Hier kan zowel het board als de peddel tegen. Op deze manier ga je namelijk zo recht mogelijk vooruit met de minste weerstand.

Peddelblad rotatie

Een extra trucje onder de professionals om net wat sneller te kunnen peddelen is het peddelblad een kwart slag te draaien wanneer je de peddel weer van achter naar voren haalt na een peddel slag. Op deze manier heb je net wat minder weerstand bij het terughalen en snijd het blad door de lucht heen. Zo kan je zo snel mogelijk je peddel terugbrengen naar de voorkant van de SUP voor de volgende peddelslag.

Pivot turn

Bij het racen/snel suppen hoort ook snel bochten maken bij. De pivot turn is de beste techniek om zo snel mogelijk een bocht te kunnen maken.

Maak gebruik van intervallen

Als je een x aantal kilometers zo snel mogelijk wilt afleggen dan is het belangrijk om gebruik te maken van intervallen. Intervallen zijn eigenlijk bepaalde stukken waarin je snel gaat suppen. Je kan het vergelijken met hardlopen. Bij hardlopen ga je ook eerst lopen, dan hardlopen, dan weer lopen etc. Bij suppen is dit hetzelfde. Je gaat eerst op normale snelheid suppen om warm te worden. Hierna ga je voor een x aantal tijd snel suppen, hierna ga je weer op normale snelheid, dan weer na enige tijd sneller en zo ga je door tot je de tocht hebt afgemaakt.

Vond je dit blog interessant? Bekijk dan ook vooral het SUP board dat NU verkrijgbaar is.