Home » Beste Supboard » Beste Beginners Supboard

Beste Beginners Supboard

Door: James | Laatste update: 5 juni 2022

Suppen is nu al enige tijd bekend binnen de Nederlandse markt. De aandacht betreffende suppen begint steeds groter te worden. Ook de belangstelling om een supboard aan te schaffen word dus steeds groter in de Nederlandse markt.

Wij hebben een lijst gemaakt van de beste beginners supboarden van het moment. Voor elke toepassing hebben wij de beste keuze geselecteerd. Van het board met de meeste stabiliteit tot het board waar je niet al te diep in je portemonnee voor hoeft te kijken maar er toch goede kwaliteiten voor terug krijgt.

Ik heb de beste beginners supboarden opgedeeld in 3 segmenten:

 • Het beste allround beginners supboard
 • Het beste touring beginners supboard
 • En tot slot het beste budget beginners supboard

Beste keuze allround

Fanatic Fly Air Pure supboard pakket

Fanatic Fly Air Pure 10’4″ supboard pakket

Beste keuze touring

beste beginners sup fanatic ray air touring

Fanatic Ray Air Touring Pure 12’6″ supboard pakket

Beste budget keuze

aqua marina vapor 104 supboard

Aqua Marina Vapor supboard pakket

Onderzoeksfactoren voor het beste beginners supboard

Supboarden voor beginners hebben een aantal belangrijke kenmerken. Al deze kenmerken hebben wij getest om zo tot de beste rang geschikte lijst te komen. De volgende kenmerken zijn toonaangevend:

 1. Stabiliteit: de stabilieit van het supboard is heel belangrijk. Als beginner ben je namelijk veel bezig met je balans, wanneer je een sup board hebt dat je hier in ondersteund dan zal je een stuk stabieler staan. Ook zorgt een stabiel supboard ervoor dat je je meer op het suppen zelf kan focussen in plaats van op je balans, zo leer je het snelst.
 2. Volume: het volume (inhoud) van het supboard staat vast aan het draagvermogen. Hoe groter het volume van het board des te meer gewicht het board kan hebben. Ook zorgt het volume ervoor dat je board stabieler op het water ligt.
 3. Comfort: bij het suppen is het belangrijk om je op je gemak te voelen. Dit kan alleen als je een SUP hebt dat je comfort bied. En al helemaal bij een touring supboard is comfort belangrijk, je gaat namelijk lange tochten maken met het board en dat kan alleen als je je op je gemak voelt.
 4. Niveau: sommige SUPS zijn lastiger om op te suppen dan anderen. Als beginner is het belangrijk om een board te nemen met een laag instap niveau.
 5. Gewicht: hoe lichter je supboard is des te makkelijker je hem kan meenemen naar je favoriete SUP spot.
 6. Prijs/kwaliteit verhouding: bij de aankoop van je eerste board wil je niet te veel geld uitgeven. Maar je wilt ook een betaalbaar board hebben waar je je eerste kilometers zonder zorgen mee kunt afleggen.
 7. Lengte/breedte: de lengte en breedte bepalen de gehele karakteristiek van het board. Hoe korter het board des te wendbaarder, hoe langer het board des te sneller. Hoe smaller het board des te sneller, hoe breder het board des te stabieler.

beste beginners supboard

Allround of touring supboard

Bij de aanschaf van je eerste supboard is het belangrijk om een paar punten te overwegen. Je hebt namelijk de keuze tussen een allround en touring supboard. Een allround supboard is bedoeld om korte afstanden af te leggen, het zijn ideale beginners boarden en tot slot kun je er zelfs mee surfen. Touring supboarden zijn daarentegen bedoeld om lange stukken op comfortabele wijze mee af te leggen. Touring supboarden zijn in het algemeen langer en zijn dus minder wendbaar dan een allround SUP. Overweeg de volgende aspecten als je zit te twijfelen tussen een allround of touring sup:

 • Waar ga ik suppen? Als je bijvoorbeeld in de grachten van de stad gaat suppen dan is een allround sup handiger wegens de wendbaarheid.
 • Hoelang en hoever ga ik suppen? Bij lange afstanden is het raadzaam om een touring board te gebruiken. Deze boarden bieden namelijk het meeste comfort voor lange stukken.
 • Hoe sterk ben ik? Het vergt aardig wat kracht om met een lang touring supboard een bocht te draaien, dit komt dan ook vooral door zijn lengte.
 • Waar suppen mijn partner en/of vrienden op? Wanneer je partner en/of vrienden een touring hebben en jij een allround dan blijf je al snel achter. En als je hun weet bij te houden dan ben je aan het einde van de sup tocht bek af.

Denk ook goed na over de toekomst. Misschien wil je over 3 maanden opeens wel lange tochten af leggen en dan zit je met een allround board. Kom je er niet helemaal uit wat nou precies het beste type board voor jou zal zijn? Stuur mij dan vooral een berichtje.

fanatic fly air beste allround supHet beste allround beginners supboard

Het beste allround beginners supboard is de Fanatic Fly Air Pure 10’4″. Fanatic is een toonaangevend merk binnen de isups industrie. Ze hebben inmiddels al meer dan 30 jaar ervaring in de watersport industrie. De 30 jaar ervaring hebben ze ook weer met deze SUP laten merken. De kwaliteit is precies zoals het hoort te zijn. De Fly Air Pure van Fanatic is dan ook het ideale board voor de beginnende peddelaar. Dankzij de 1 laags PVC bouw van het board is hij super licht, namelijk maar 8,15KG. En dat is zeker handig want je zal al gauw merken dat je in het begin niet al te handig bent met je eerste SUP. Een licht supboard is makkelijk mee te manoeuvreren en is ook makkelijk mee te nemen. Het volume van het board is wel 284 liter, dit maakt het maximale draagvermogen 95KG. Ook zorgt de grote inhoud voor meer stabiliteit, ideaal voor een beginner dus. De welbekende rond gevormde neus van het allround board in combinatie met de lengte van 10’4″/305CM maken het board wendbaar en zelfs geschikt om een golf(je) mee te surfen.

Comfort van de Fanatic Fly Air Pure

Het volume van 284 liter, de breedte van 83,3cm en tot slot de dikte van 14cm maken de Fly Air Pure een stabiele SUP waar je met comfort je eerste stand up paddle boarding kilometers op kan maken. Dankzij de eerder genoemde kortere neus kan je bochten zonder enige moeite maken, dit zal resulteren in een stuk minder energie verbruik. De gemiddelde lengte van het board van 10’4″ maakt het board toegankelijk voor vrijwel iedereen, zowel klein als groot. De bijgeleverde peddel bied even veel comfort als het board, er zit namelijk carbon in verwerkt. Direct als je de peddel op pakt zal je merken dat het een kwalitatieve lichtgewicht peddel is. Als je al enige ervaring met suppen hebt dan weet je dat het zeer vermoeiend kan zijn om te suppen met een zware peddel van bijvoorbeeld aluminium. Een lichtgewicht peddel is dus zeker een aanwinst binnen het super complete pakket van de Fly Air Pure. Bekijk hier wat er allemaal bij het board word geleverd:

 • 3 delige (deels) carbon peddel
 • Rugtas
 • Handpomp
 • Verwisselbare middenvin

Samenvatting kwaliteiten Fanatic Fly Air Pure 10’4″

 • Lichtgewicht: dankzij de 1 laags PVC bouw van het board is hij super licht.
 • Duurzaam: Fanatic gebruikt een duurzame productiemethode genaamd CAD technologie.
 • Opblaasbaar: de Fly Air is opblaasbaar en dus gemakkelijk mee te nemen.
 • Comfort: voor een beginnende supper bied het board veel comfort
 • Stabiel: het hoge volume van het board in combinatie met de gunstige breedte maken het een stabiel board.
 • Surfen: omdat hij allround is met een korte neus kan je er golfen mee surfen.
 • Niveau: de SUP is voor zowel beginners als gevorderden ideaal
 • Lengte/breedte: dankzij de ideale mix tussen lengte en breedte heb je een stabiel en wendbaar board.
 • Pakket: alle benodigdheden om op vlak water te suppen zitten in het pakket. Let alleen wel op dat als je op zee gaat suppen dat je een leash aanschaft.
 • Prijs: voor zo een kwalitatief pakket voor zowel beginners als gevorderden is het een hele scherpe prijs.

fanatic ray air touring beste touring supHet beste touring beginners supboard

Het beste touring beginners supboard behoord ook tot Fanatic, het is namelijk de Fanatic Ray Air Pure 12’6″. De Ray Air Pure is uit dezelfde collectie als de Fly Air Pure. Fanatic hanteert namelijk 2 collecties, de pure en de premium. De pure collectie is de goedkopere collectie met net wat minder luxe en de premium collectie is logischerwijs de luxe collectie. De Ray Air Touring Pure bestaat uit een sterke 1 laags PVC basis. De sterke basis zorgt ervoor dat het een stabiel en stevig board is. Dit board is puur gemaakt om ook als beginnende supper lange tochten te kunnen afleggen. Dat de Ray Air uit een goedkopere collectie komt neemt niet weg van de kwaliteit. Het gehele pakket is kwalitatief en duurzaam dankzij de gebruikte CAD technologie tijdens het productie proces, precies waar Fanatic om bekend staat.

Lichtgewicht pakket

Zowel het board als de peddel zijn lichtgewicht. Het board is maar 9,25KG en dat is zeer licht voor een board van wel 12’6″/366cm. De peddel bevat 15% carbon wat hem licht in gewicht maakt, dit zal je zeker merken bij het gebruik van de peddel. De combinatie van het lichte gewicht van het board en de peddel maken de Ray Air Touring 12’6″ het ideale touring pakket om mee te reizen. Wat word er allemaal in het pakket geleverd:

 • 3 delige 15% carbon lichtgewicht peddel
 • Handpomp
 • rugtas
 • verwisselbare middenvin

Ideale beginners touring board

Dankzij zijn volume van 339 liter kan het board tot 12kgG dragen. Wist je dat er zelfs een vrachtwagen over een supboard kan rijden zonder dat hij kapot gaat? Niet alleen zorgt het volume voor een goed maximaal draagvermogen. Het zorgt namelijk in combinatie met de breedte van 81,3cm ook voor een goede stabiliteit. De spits gevormde neus, lengte van 12’6″/366cm en breedte van 81,3cm zorgen ervoor dat je eindeloos kunt stand up paddle boarden. De spits gevormde neus en lengte zorgen voor snelheid en de breedte voor stabiliteit. Kort gezegd bied dit pakket enorm veel kwaliteiten voor een goede prijs.

Samenvatting kwaliteiten Fanatic Ray Air 12’6″
 • Duurzaam: tijdens de productie is er duurzame technologie genaamd CAD gebruikt
 • Comfort/stabiliteit: de stabiliteit van het board bied veel comfort
 • Lengte/breedte: dankzij de ideale lengte en breedte kun je uren lang touren op dit sup board
 • Niveau: het board is voor zowel beginners als gevorderden ideaal
 • Pakket: alle benodigdheden om op vlak water te suppen worden in het pakket geleverd
 • Draagvermogen: dankzij het volume van wel 339 liter kan het board tot en met 120KG dragen
 • Opblaasbaar: de SUP is opblaasbaar en dus gemakkelijk mee te nemen
 • Prijs: voor compleet pakket van zo een top kwaliteit is het een hele scherpe prijs

Het beste budget beginners supboard

Het beste budget beginners supboard van het moment is de Aqua Marina Vapor. Aqua Marina is een bekende speler in de budget supboarden markt. Hun boarden zijn over de gehele wereld bekend. En dat is niet voor niets, Aqua Marina levert namelijk alleen maar SUPS met een zeer sterke prijs/kwaliteitverhouding. De Aqua Marina boarden worden altijd met een vrolijk kleurtje en leuk patroon op de markt gebracht.

Veel kwaliteiten voor een kleine prijs

De Aqua Marina Vapor bied veel kwaliteiten voor een kleine prijs. Om te beginnen weegt het board maar 8kg en kan een gewicht van wel 140kg dragen, en dat is zeer goed voor zo een scherp geprijsde en lichtgewicht SUP. De 79cm breedte zorgt ervoor dat je ten alle tijden stabiel staat terwijl de korte lengte van 315cm hem super wendbaar maakt. En ook dit board word weer met alle benodigdheden geleverd en ditmaal zelfs met een leash voor op zee. Dit board is puur gebouwd om je eerste SUP kilometers zo comfortabel mogelijk te maken. Je kunt zelfs een kano zitje op de sup kwijt om zo de Vapor om te toveren tot kano. En tot slot kun je zelfs surfen met deze alles kunner, zoek je dus een alles kunnend SUP Board voor een budget prijs, dan is de Vapor het ideale board voor jou!

Samenvatting kwaliteiten Aqua Marina Vapor
 • Lichtgewicht: het board is enkel laags en dus zeer licht in gewicht, hij weegt namelijk maar 8kg
 • Opblaasbaar: hij is opblaasbaar en dus gemakkelijk mee te nemen
 • Draagvermogen: hij kan tot wel 100kg dragen
 • Niveau: dit board is echt specifiek gericht op beginners
 • Stabiel: de brede midden basis in combinatie met de vrijwel korte lengte maken hem zeer stabiel
 • Surfen: je kan zelfs met dit budget board surfen
 • Wendbaar: dankzij zijn ronde neus en korte lengte is hij zeer wendbaar
 • Prijs/kwaliteitverhouding: dit is één van de beste beginners sups als je kijkt naar de prijs/kwaliteitverhouding

Heb je al wat meer ervaring met suppen en ben je opzoek naar een supboard voor gevorderden, neem dan een kijkje bij het beste gevorderde supboard onderzoek. Ook hebben wij onderzoek gedaan naar het beste allround supboard van 2022.