Home » Sup Blog » Alles over SUP Board Vinnen
alles over sup board vinnen

Alles over SUP Board Vinnen

Door: James | Laatste update: 30 januari 2023

Er zijn verschillende doeleinden voor het suppen. Je kunt recreatief suppen, lange tochten maken of racen. Bij deze verschillende manieren van suppen, kan je kiezen om een passende vin te gebruiken om je prestaties op het water te verbeteren. Het gaat niet alleen om de soort vin maar ook hoeveel en in welke opstelling je de vinnen onder je supboard kan plaatsen. In deze blog leg ik (James) uitgebreid uit welke vin setup bij jouw manier van suppen past.

Verschillende setups voor vinnen:

✓ één vin: geschikt voor rustige wateren. Een enkele vin geeft weinig weerstand tijdens het peddelen, dit maakt het ideaal voor recreatief gebruik
✓ 3 vinnen: met drie vinnen heb je veel controle over je board. Je kunt gemakkelijker een vaste koers aanhouden. Dit is perfect voor langere tochten te suppen. Je hoeft namelijk minder vaak van kant te wisselen met je peddel. Het keerpunt is wel dat je iets meer weerstand hebt op het water


Soorten vinnen

Race vin

weinig weerstand tijdens een race is uiterst belangrijk. Een race vin is gemaakt van glasfiber (ook wel glasvezel genoemd), waardoor de vin zeer stevig en licht is. Nog een belangrijk kenmerk is dat de vin zo gevormd is, dat waterplanten en andere obstakels er gemakkelijk vanaf glijden. Dit voorkomt natuurlijk vertraging tijdens een race.

Touring vin

Ben je een fanatieke supper en maak je regelmatig lange tochten? Dan is het aanschaffen van een touring vin geen slecht idee. Bij een lange toch is het belangrijkst dat het sup board op een vaste koers blijft. Voor goede prestaties tijdens je toch kan je een touring vin aanschaffen

Recreatieve vin

Als je recreatief gaat suppen is een universele vin geschikt. Deze vin heb je in 2 varianten. Het verschil zit in de sluiting. De US vin wordt op het sup board door middel van een us fin bolt (schroef) vastgedraaid. Een universele vin heeft een touwtje met daaraan een klip, die je aan de vinbox vast klikt. Beide vinnen zijn eenvoudig te monteren.

alles over sup board vinnen

glasvezel vin van Fanatic

Plaatsing van de vin

Er zijn twee verschillende manieren voor het plaatsen van een vin. Zoals eerder benoemd zijn er twee soorten sluitingen. Voor elke sluiting is er een verschillende manier om de vin aan het supboard vast te maken. Hieronder beschrijf ik beide methodes.

Hoe monteer je een US SUP Board vin?

  1. Je hebt de vin, een bout en een moer
  2. In de vinbox is één (vaak het midden) gedeelte breder dan de rest. Aan de vin zit aan de voorzijde 2 puntjes. Deze puntjes zet je in het midden gedeelte en schuif je de vin mee naar achteren (let op, de vin moet nog niet in zijn geheel in de vin box vallen)
  3. Vervolgens leg je de moer in het bredere gedeelte en schuif je deze doormiddel van een schroevendraaier (of de bout) richting de neus van het sup board
  4. De vin zet je nu rechtop in de US box en schuif je richting de moer
  5.  Wanneer je de vin met de moer hebt uitgelijnd kan je de bout vastdraaien aan de moer

Het monteren van een clip sluiting vin

Bij deze vin hoef je alleen de vin er in te schuiven. Aan de zijkant van de vinbox zit er een open gedeelte waar je de clip van de vin erin kunt schuiven. Wanneer je ‘klik’ hoort, weet je zeker dat alles goed vast zit.

Op zoek naar de juiste vin voor jouw SUP Board? Bekijk dan het uitgebreide SUP Board vinnen assortiment van Isupcenter.

alles over sup board vinnen
tips voor suppen met je kind
sup vervoeren op je auto
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *