Home » Sup Blog » Wat is Skimboarden?
wat is skimboarden

Wat is Skimboarden?

Door: James | Laatste update: 16 juli 2021

Skimboarden is tegenwoordig een erg populaire sport onder de watersporters. En dat is ook niet zo gek want welke watersporter wilt er nou niet bij het strand over een dun laagje water kunnen glijden met hoge snelheid? Maar wat is skimboarden nou precies? Ik leg het in dit blog uitgebreid uit.

Wat is skimboarden?

Laten we de blog beginnen doormiddel van gelijk de grote vraag te beantwoorden. Wat is skimboarden? Skimboarden is met een kleine plank bij het strand over een dun laagje water glijden met de plank. De gevorderde skimboarders kunnen zelfs golven surfen. Dit doen ze door hun board richting de golf te gooien, erop te gaan staan en de golf uit te surfen. Skimboarden gaat voornamelijk op hoge snelheden gezien het board over het wateroppervlak glijd met de snelheid die je er zelf aangeeft wanneer je hem het water in legt.

Hoe werkt skimboarden?

Skimboards glijden zo snel en goed op dunne stukken water omdat het water naar beneden wordt gedrukt en daarna direct omhoog. Hoe dunner het water hoe eerder het water tegen de grond weerkaatst en het board weer omhoog wordt gedrukt. Dit creëert het skimboard effect, ook wel het grondeffect genoemd.

Wanneer je ook echt golven wilt gaan surfen en op dieper water wilt gaan skimboarden dan wordt drijfvermogen een belangrijke factor. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet hoe je snelheid moet maken, als je geen snelheid maakt dan blijf je namelijk niet drijven. Gezien je een stuk meer drijfvermogen nodig hebt voor te golf surfen is er een grote kans dat je een meer gevorderd board nodig hebt. De meeste beginners boards zijn namelijk vooral gefocust op het dunne water gezien dit het makkelijkst is.

wat is skimboarden

Skimboards op het strand

Vallen en opstaan

In tegenstelling tot het suppen is skimboarden wat extremer gezien het hierbij veel om vallen en opstaan gaat. Op deze manier leer je ook het beste op een skimboard. Dit maakt skimboarden onder anderen ook zo een uitdagende sport voor alle watersporters. Er is altijd uitdaging in de sport te vinden!

Pompen om vooruit te komen

Wanneer je eenmaal een gevorderde skimboarder bent dan kan je ook golven gaan surfen. Het moment dat je golven gaat surfen zal je er ook gauw achterkomen dat je een techniek moet leren om vooruit te blijven gaan tijdens vlakke en diepe stukken. Deze techniek wordt pompen genoemd. Het pompen doe je doormiddel van het board van voor naar achter te bewegen met je voorste voet. Hierdoor maak je een pompende beweging en blijf je vooruit gaan zonder golf. Houdt er rekening mee dat als je een verkeerde pompbeweging maakt het board waarschijnlijk te ver naar onder zakt en je dus niet meer verder kan gezien het board dan onder het water ligt. Het pompen vergt dus veel oefening.

Zomersport

Ook al kan je ook in de winter skimboarden wordt het voornamelijk in de zomer gedaan. Dit is hetzelfde als bij suppen, het is een sport wat voornamelijk wordt uitgeoefend bij lekker weer. En daar geef ik iedereen ook groot gelijk in, skimboarden in de winter is niet altijd even goed aan te raden gezien het water zeer koud is en de kans dat je valt groot is. Als je gaat skimboarden in de winter zorg dan in ieder geval voor een wetsuit.

skimboard kopen

skimboarders in actie

Skimboard kopen

Ga voor jezelf na of je een beginnende of gevorderde skimboarder bent als je een skimboard wilt kopen. Als je een beginnende skimboarder bent dan zal een skimboard met schuim aan de binnenkant de beste keuze zijn. Houdt er alleen rekening mee dat houten boarden goedkoper zijn. Als je op een budget bent kan een houten board dus misschien een betere keuze zijn. Deze boards zijn over het algemeen hufter-proof en het makkelijkste om mee te beginnen. Daarnaast is de breedte ook belangrijk. 45cm is de minimale breedte van een skimboard en 60cm de maximale breedte. Zorg als beginner voor een zo breed mogelijk board.

Als gevorderde supper kan je beter naar een carbon, glasvezel of houten board kijken. De ervaren skimboarders die voornamelijk aan de kust skimboarden pakken een zwaarder en dunner board. Een zwaarder board gaat namelijk sneller, en des te dunner het board ook des te sneller en wendbaarder.

Vergeet als laatste niet dat het grip op je skimboard ook goed moet zijn. Als je geen goede grip hebt op je skimboard dan kan je minder makkelijk oefenen en daarnaast ook minder makkelijk trucks uitoefenen. Bekijk Extreme Sports Center voor een kwalitatief en uitgebreid assortiment aan skimboards.

Skimboard maten

Om te weten welke maat skimboard het beste bij je past is het belangrijk om te weten welke maat wordt aanbevolen voor je gewicht. In de onderstaande maattabel kan je gemakkelijk zien welke maat skimboard het beste bij jou past:

skimboard maattabel

Skimboard maattabel

Vond je onze ‘wat is een skimboard’ uitleg interessant? Bekijk dan ook vooral onze blog waarin we uitleggen hoe je je balans kan trainen met een balance board.