Home » Sup Blog » Suppen Met Tegenwind: De Beste Tips
suppen met tegenwind

Suppen Met Tegenwind: De Beste Tips

Door: James | Laatste update: 7 augustus 2020

Wanneer je een lekkere SUP tocht aan het maken bent en de wind opeens tegen je keert dan kan het ontzettend zwaar worden om nog goed vooruit te komen. In deze blog gaan we de beste tips uitlichten voor het suppen met tegenwind.

1. Houdt jezelf laag

Een van de dingen die het suppen met tegenwind het meest lastig maakt is de weerstand dat je lichaam geeft tegen de wind. Als Stand Up Paddle Boarder sta je rechtop en ben je dus het meest vatbaar voor wind. Wanneer je jezelf laag houdt (ga desnoods op je knieën) dan ben je kleiner en pak je dus minder wind. Hierdoor heb je een stuk minder weerstand en kom je dus makkelijker vooruit.

2. Zet een stap naar voren

Normaliter bevelen we altijd ter hoogte van het greepje te staan waar je de SUP vastpakt wanneer je hem draagt. Maar bij tegenwind is het aan te bevelen om meer naar voren op het board te gaan staan. Hierdoor gaat de punt van het board omlaag en is je board dus minder vatbaar voor de wind. Tip: zet een kleine stap naar voren waardoor je net voor het greepje staat, op dit punt sta je stabiel en gaat de punt van de SUP naar beneden.

3. Maak korte en snelle slagen

Maak korte en snelle slagen met je peddel. Zorg ervoor dat je één of beide handen lager op de peddel zet waardoor je gemakkelijker korte slagen kunt maken. Op deze manier kan je ook meer kracht en snelheid achter de korte slagen zetten.

4. Houdt je peddel blad horizontaal tussen slagen in

Wanneer je je peddel blad horizontaal houdt bij tegenwind dan hoef je een stuk minder moeite te doen om je peddel van achter naar voren te krijgen. Het oppervlak van de peddel wordt dan namelijk een heel stuk kleiner waardoor je minder weerstand hebt.

5. Begin met tegenwind en eindig met meewind

Wanneer je met tegenwind je SUP tocht begint dan houdt je je energie over voor aan het einde. Dit is de meest veilige en leuke manier om te suppen. Wanneer je dit niet doet en begint met meewind dan heb je de kans dat je te vermoeid bent om aan het einde nog tegen de wind in te suppen. En dat kan dus een gevaarlijke situatie worden. Calculeer dus van te voren altijd in hoe de wind zal staan aan het begin en einde van je tocht.

suppen met tegenwind de beste tips

Vond je dit blog over de beste sup tips voor het suppen met tegenwind interessant? Bekijk dan ook vooral onze meest unieke SUP Boarden blog.

Aanvullende content