Home » Sup Blog » Welk SUP Board Past Het Beste Bij Jou?
het juiste sup board voor jou

Welk SUP Board past het beste bij jou?

Door: James | Laatste update: 23 juni 2020

Als je eenmaal door de doorslag hebt gekregen om een Stand Up Paddle Board aan te schaffen dan kom je bij de volgende uitdaging aan. Namelijk het vinden van het juiste SUP Board. Want welk SUP Board past het beste bij jou? Wij geven je in dit blog advies.

Welk SUP Board past het beste bij jou?

Om het antwoord op deze vraag te vinden moet je bij jezelf nagaan wat je einddoel is met het board. Wil je alleen kleine stukken afleggen, wil je lange stukken afleggen, is alleen stabiliteit belangrijk voor je of wil je zo snel mogelijk gaan? Al deze vragen zijn bepalend voor je uiteindelijke keuze. Er zijn namelijk diverse soorten SUPS te verkrijgen. Hieronder noemen we de meest belangrijke op.

Soorten SUP Boarden

Er zijn diverse soorten Stand Up Paddle Boarden. De meest populaire en belangrijkste noemen we hier onder op:

Tour supboarden, deze zijn geschikt voor mensen die graag een lange tocht willen maken
Surf supboarden, deze zijn voornamelijk geschikt om op zee te suppen
Windsurf supboarden, met dit type board kan je zowel windsurfen als gewoon suppen
Yoga supboarden, deze boards zijn vooral bedoeld om yoga op uit te oefenen
Race supboarden, deze boarden zijn bedoeld om met een snel tempo over het water te kunnen peddelen
Allround supboarden, deze sups zijn bedoeld om zowel op zee als vlak water te suppen.

Wat voor supper ben je?

Om de keuze te kunnen maken voor welk Stand Up Paddle Board het beste bij jou past zal je eerst moeten nagaan wat voor een supper je bent. Ga je lange tochten afleggen, ga je vrijwel alleen maar (wind)surfen en soms een klein stukje suppen, wil je zo snel mogelijk zijn of wil je door de grachten kunnen suppen? Al deze vragen zijn belangrijk om een keuze te kunnen maken. Wij hebben hieronder een opsomming gemaakt om tot de beste keuze te komen.

Keuze op basis van toepassing:

  • Ik ga lange tochten maken met zoveel mogelijk comfort; een touring SUP zal de beste keuze zijn
  • Door grachten zal ik vrijwel alleen maar suppen of andere kleine beekjes; een allround board zal hier aan voldoen
  • Ik wil vrijwel alleen maar surfen maar soms ook even suppen; een surf supboard zal aan je wensen voldoen
  • Het gaat me om dat ik zo snel mogelijk een afstand afleg; race boarden zijn hier ideaal voor
  • Ik wil vooral windsurfen maar af en toe ook suppen; een windsurf supboard zorgt voor de ideale combinatie
  • Ik wil een Stand Up Paddle Board waar ik yoga op kan uitoefenen; neem een yoga supboard

Keuze op basis van ervaring:

  • Ik ben een beginner, ik hoef geen lange tochten af te leggen maar wil gewoon zoveel mogelijk stabiliteit hebben; een allround board zal het beste voor je zijn
  • Ik ben een beginner, ik wil nu nog geen lange tochten afleggen, maar later wel; neem een touring SUP met een brede middenbasis
  • Na meerdere jaren ervaring ben ik gevorderd supper te noemen, ik wil lange tochten afleggen met snelheid; neem een touring SUP Board met een smalle midden basis, of neem een race SUP Board met een bredere middenbasis
  • Na meerdere jaren ervaring ben ik gevorderd supper te noemen, snelheid vind ik niet belangrijk, lange tochten met comfort afleggen wel; een touring SUP met een smalle middenbasis zal aan je wensen voldoen

supboard modellen

Gewicht en lengte

Lengte en gewicht spelen een grote rol bij het kiezen van het juiste supboard. Zorg er altijd voor dat je een board hebt dat minimaal 10 tot 15kg meer kan dragen dan dat jou gewicht is. Dus stel je weegt 90kg, dan kan je uiterlijk een board nemen dat 100kg kan dragen. Als je op het randje zit dan zullen de karakteristieken van het board in nadelige wijze veranderen. Ook geeft dit ruimte voor de toekomst, stel je word zwaarder dan kan je nog steeds dezelfde SUP blijven gebruiken.

Suppen met je hond en/of kind

Veel suppers suppen samen met hun hond en/of kind. Bij de keuze voor een SUP moet je hier natuurlijk wel rekening mee houden. Je hond en/of kind moet wel ruimte kunnen hebben en daarnaast moet het board wel het totale gewicht kunnen dragen. Zorg er dus voor dat je een board neemt dat het totale gewicht kan dragen zonder door te buigen.

Tip: als je samen met je hond en/of kind wilt suppen dan is een dubbel laags of fusion sup board aan te raden aangezien deze boarden een stuk minder snel doorbuigen.

Houdt ook rekening met de breedte van je SUP. Wanneer je niet alleen op de SUP gaat staan dan wordt de SUP al snel instabieler. Een brede SUP kan hier de uitkomst in bieden.

Wil je meer weten over het suppen met je hond? Bekijk dan vooral onze Tips voor suppen met een hond blog.

Conclusie

Denk goed na over voor wat voor toepassing je de SUP gaat gebruiken, of je wilt doorgroeien met de SUP en hoeveel ervaring je hebt. En denk ook vooral na over of je samen met je hond en/of kind wilt gaan suppen. Dit zijn allemaal factoren die meetellen bij de juiste keuze voor het aanschaffen van een Stand Up Paddle Board. Als je de bovenstaande stappen doorneemt dan zal je bij de juiste SUP moeten uitkomen. Lukt het toch niet helemaal? Neem dan vooral contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *