Home » Sup Blog » Wat Zijn de Voordelen van een Elektrisch SUP Board?
wat zijn de voordelen van een elektrisch sup board

Wat Zijn de Voordelen Van een Elektrisch SUP Board?

Door: James | Laatste update: 15 juli 2021

Ook al ben ik zelf niet de grootste fan van een elektrisch SUP Board kan een SUP Board elektrisch board in sommige gevallen wel veel voordelen hebben ten opzichte van een traditioneel SUP Board. Maar wat zijn de voordelen van een elektrisch SUP Board? We gaan hieronder er verder op in.

Wat is een elektrisch SUP Board?

Een elektrische SUP Board is een Stand Up Paddle Board dat word aangedreven door een elektrische motor. Deze motor kan zowel in het board geïntegreerde zijn of aan de vin bevestigd zijn. Deze motor brengt je of volledig uit zichzelf vooruit of ondersteunt je tijdens het pedddelen.

Hoe een Sipa board werkt

Soorten elektrische SUPS

Er zijn diverse soorten elektrische SUPS verkrijgbaar. Ik neem ze uitgebreid met je door.

Zelf opblazend

Er zijn elektrische supboards waarbij het elektrische gedeelte er alleen voor zorgt dat de SUP zichzelf oppompt. Verwar deze boarden dus niet met elektrische boarden die ook echt motorisch aangedreven zijn door een elektromotor.

Zelf varend

Je hebt ook zelf varende elektrische SUP Boards, daar gaat dit blog ook voornamelijk over. Maar hier heb je ook weer diverse types in, dit zijn ze;

zelf varend en opblazend

Je hebt elektrische supboards die zowel aangedreven worden met een elektromotor en ook zichzelf kunnen oppompen. Je hoeft praktisch gezien bij deze boards niets te doen behalve de afstandsbediening op de peddel te bedienen. Ook al denk ik dat dat niet helemaal de bedoeling is 😉. Naar mijn mening kan een zelf varend en opblazend elektrisch SUP Board het beste gebruikt worden voor wanneer je blessures hebt, wat ouder bent of graag echt serieus lange tochten maakt. Je kan dan namelijk eerst op eigen kracht suppen en als het te zwaar wordt kan je de motor aanzetten. Ook kan je ervoor kiezen als je bijvoorbeeld een schouderblessure hebt dat je de motor op zijn minst snelle stand aanzet, op deze manier blijft het board langzaam vooruit varen en kan je er zelf snelheid achter zetten.

Daarnaast pompt het board zichzelf gemakkelijk op via de interne motor die zich in het board bevind. Zowel de motor als de accu zijn uit de SUP te halen om het board te kunnen opvouwen en de accu op te laden.

De specificaties van een Sipa SUP

Alleen zelf varend

Dit is eigenlijk hetzelfde principe als het eerder genoemde type hierboven. Het enige verschil is dat deze SUP zichzelf niet oppompt en puur alleen gefocust is op het motorische gedeelte. Als je dus zelf je SUP wilt oppompen of als je al een elektrische pomp hebt dan kan dit de betere keuze zijn.

Ondersteunend

Je hebt ook elektrische SUPS die je alleen ondersteunen tijdens het suppen. Op deze manier zal je zelf ten alle tijden moeten peddel, de motor helpt alleen mee. Het is dus niet zo dat hij op zichzelf kan varen. Dit is ideaal voor wanneer je net dat extra beetje hulp nodig hebt tijdens het suppen of voor lange tochten. Daarnaast gaat de accu van een ondersteunende motor ook langer mee per tocht dan de accu van een zelf varende motor.

Type motoren

Er zijn diverse soorten elektrische motoren. We nemen de elektrische motoren hieronder uitgebreid met je door.

Interne motor

Naar onze mening is de beste motor de interne motor. Deze motor die behoort thuis in het SUP Board. Hierdoor is tijdens het ontwerp en productieproces het SUP Board en de motor op elkaar afgestemd. Hierdoor werkt het ideaal met elkaar samen en is de kans op eventuele defecten het kleinst. De motor werkt doormiddel van het water er aan de voorkant in te zuigen en dan aan de achterkant eruit te duwen, hierdoor gaat de SUP vooruit en behoud je je vaart. Er hangt namelijk niks extra onder, alles zit in het board geïntegreerd waardoor je geen weerstand ervaart. Dit gaat zowel ten goede van je SUP ervaring als van de accuduur, des te minder weerstand des te langer de accu het volhoud. Hier zou mijn persoonlijke voorkeur dus ook naar uitgaan.

Motor aan de vin box

Het tweede type motor is een motor aan de vin box. Deze motor kan je dus los kopen zonder SUP Board. Over het algemeen hebben deze motoren geen grote accu capaciteit en daarnaast staan deze motoren bekend om vaak kapot te kunnen gaan. En dat is zonde, en al helemaal gezien je er een serieus bedrag voor betaald. Daarnaast is het aanbod zeer beperkt van deze motoren. Aqua Marina is een van de weinig merken die deze motor aanbied voor aan de vin box te monteren.

Wat zijn de voordelen van een elektrisch SUP Board?

Een elektrisch SUP Board heeft diverse voordelen ten opzichte van een traditioneel Stand Up Paddle Board. We sommen alle voordelen voor je op:

 • Wanneer je een (lichte) blessure hebt dan kan een elektrisch board suppen alsnog mogelijk voor je maken
 • Als je normaal maar 1 a 2 uur achter elkaar suppen zou volhouden dan kan een e-SUP ervoor zorgen dat je meer als een halve dag het vol kan houden en dus langere tochten maken
 • Wanneer je suppen leuk vind maar de intensiviteit ervan niet dan kan een e-sup de uitkomst voor je zijn
 • Voor mensen van een oudere leeftijd kan een elektrisch SUP Board in sommige gevallen de uitkomst zijn om alsnog te kunnen suppen
 • Als je een zelf opblazende variant neemt dan hoef je ook niet meer te pompen

Wat zijn de nadelen van een elektrisch SUP Board?

Een elektrische SUP heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen maar ook nadelen. Bekijk de nadelen in de opsomming:

 • Zwaarder in gewicht dan een traditionele SUP
 • Erg aan de prijs
 • Afhankelijk van de elektrische componenten
 • Wanneer er iets buiten de garantie kapot gaat dan is repareren/vervangen erg prijzig
 • Wanneer je een volledig zelf varende SUP neemt dan is het niet helemaal meer echt ‘suppen’ maar meer varen
 • Beperkt aanbod waardoor er weinig keuze is

Review van het Sipa Elektrische SUP Board

Conclusie

Een Elektrisch Stand Up Paddle Board heeft zowel voor- als nadelen. Ga voor jezelf na of een elektrisch SUP Board bij je past en een uitkomst voor je is of niet. Naar mijn mening kan je het beste kijken naar een e-sup met geïntegreerde motor gezien deze betrouwbaarder zijn en beter suppen. Een elektrisch SUP Board is vooral nuttig voor de volgende personen/doeleinden:

 • Voor wanneer je een lichte blessure hebt
 • Als je graag langere tochten wilt maken
 • Wanneer je ouder bent een traditionele SUP te zwaar is om voort te brengen
 • Wanneer je het suppen zelf leuk vind maar de intensiviteit niet

Vond je dit blog interessant? Bekijk dan ook vooral onze blog waarin we uitleggen hoe je met een balance board je balans traint.