Home » Sup Blog » Wat is Suppen?
wat is suppen?

Wat is Suppen?

Door: James | Laatste update: 17 januari 2020

Suppen is één van de grootste watersporten die er is. Maar wat is suppen nou precies?
Vroeger in Hawaii stonden surf instructeurs op hun surf board met een lange peddel in de hand, surf les te geven. Op deze manier hadden de surf instructeurs een goed overzicht van de beginnende surfers. Met deze methode gaven de surfinstructeurs lessen op het water. Stand Up Paddling is dus enige tijd geleden door de Hawaiaanse surf instructeurs in stand gekomen.  In het nederlands noemen wij Stand Up Paddling in het kort ‘suppen’. Staand op je sup board met een lange peddel in je hand jezelf en het supboard voort bewegen, dat is kortgezegd suppen. Het leuke van stand up paddle boarden is dat je het overal kan doen, op vlak water, op zee en zelfs op wilde rivieren. Voor elke type water heb je een bepaalde soort supboard voor nodig.

Inmiddels is er zelfs al een nieuwe manier van suppen bij gekomen genaamd supfoiling. Hiervoor heb je een speciale foil nodig, deze speciale foil is te monteren aan een foilsup. Met de juiste snelheid zorgt de supfoil ervoor dat je supboard uit het water komt en hierdoor vlieg je suppend boven de waterlijn. Supfoiling is een unieke ervaring dat elke SUP fanaat wel een keer meegemaakt moet hebben!

Waarom is stand up paddling zo populair en zo goed voor je?

Suppen is een water sport waarbij je heel veel spieren gebruikt, het is een totale workout.
We hebben hier onder kort samengevat wat de voordelen van SUP boarden zijn.

  • Buiten: je bevind je heerlijk in de natuur
  • Mindfulness: goed voor de geest, zorgt er voor dat je even nergens aan denkt
  • Lichaam: het hele lichaam word getraind
  • Balans: je bent altijd je balans aan het corrigeren en dit zorgt voor een workout op zichzef
  • Makkelijk te leren: met begeleiding is suppen snel te leren

Om te kunnen suppen heb je een stand up paddle board nodig. Er zijn verschillende typen sup boarden voor verschillende doeleinden. In onderstaande lijst worden alle soorten type SUPS omschreven:

Tour supboarden, tour sups zijn geschikt voor mensen die graag een lange tocht met comfort willen maken
Surf supboarden, deze zijn voornamelijk geschikt om op zee mee te suppen en dus ook om golfen mee te surfen
Windsurf supboarden, met dit type board kan je zowel windsurfen als gewoon suppen
Race supboarden, race boarden zijn bedoeld om met een snel tempo over het water te kunnen peddelen. Race supboarden zijn alleen aan te bevelen voor gevorderden aangezien ze lastig in balans te houden zijn dankzij hun smalle basis.
Allround supboarden, allround sups zijn bedoeld om zowel op zee als op vlak water te suppen. Allround boarden zijn echte alleskunners, je kunt er zelfs mee surfen.

Wil je ook beginnen met SUP boarding? Bekijk dan vooral ons onderzoek voor het beste Beginners supboard om zo tot jou ideale beginners supboard te komen. Daarnaast hebben we nog veel meer interessante blogs met betrekking tot suppen, bekijk ze hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *