Home » Sup Blog » Wat Is SUP Rocker?
wat is sup rocker

Wat Is SUP Rocker?

Door: James | Laatste update: 13 mei 2020

SUP Rocker zorgt ervoor dat je Stand Up Paddle Board zich anders gedraagt. Maar wat is SUP Rocker precies en wat doet het?

Weet je nog niet wat een Stand Up Paddle Board is? Bekijk dan eerst onze uitleg van een supboard.

Wat is SUP rocker?

SUP rocker is het omhoogstaande gedeelte aan het begin of einde van je SUP Board. Dit omhoogstaande gedeelte zorgt ervoor dat de eigenschappen van je SUP Board veranderen. Een rocker kan variëren van laag naar gemiddeld tot hoog. Een rocker in je SUP maakt de karakteristieken van het Stand Up Paddle Board uitzonderlijk anders.

Achterkant rocker

Een rocker in de achterkant van je supboard zorgt ervoor dat je gemakkelijker een bocht kan maken met je SUP. Het nadeel ervan is dat je board langzamer zal zijn. Des te hoger het omhoogstaande gedeelte in de staart/achterkant, des te wendbaarder je bent, maar ook hoe langzamer je bent. Dit is dan ook de reden waarom de meeste touring SUPS een rechte staart hebben. Met een touring SUP ga je namelijk voornamelijk rechtdoor en maak je niet al te veel bochten.

minder rocker is sneller

Met meer rocker is de SUP wendbaarder maar langzamer. Met minder rocker is de SUP sneller maar minder wendbaar.

Voorkant rocker

Bij elk Stand Up Paddle Board is er wel rocker in de neus te vinden. Dit zorgt ervoor dat de neus niet het water induikt wanneer er een golf of dergelijke je benaderd.

Het omhoogstaande gedeelte bij de voorkant van een SUP kan variëren. Zo zal de neus van een touring board in het algemeen minder omhoogstaan dan bij een een allround board. Dit komt dan ook vooral omdat je met een touring board lange tochten met een constante snelheid wilt afleggen. Des te meer neus rocker, des te meer weerstand. Dit is dan ook waarom een allround SUP een hogere rocker heeft bij de voorkant. Deze SUPS zijn namelijk niet bedoeld voor lange tochten. Allround SUPS zijn dan ook ideaal om mee te surfen dankzij de compactheid en rocker van de SUPS.

supplanet beste sup website

Bananen rocker

De naam verklapt het al een beetje, maar bananen rocker laat de SUP er is als een banaan uitzien. Dit komt doordat zowel de achter als voorkant van de SUP rocker bevat. Boarden met een bananen rocker worden vrijwel alleen gebruikt bij het rivier suppen, en dan meestal alleen bij wildwater rivieren. Een Stand Up Paddle Board met zowel neus rocker als staart rocker heeft namelijk weinig kans dat de staart of neus onderwater komt bij een golf. Hierdoor kan je wilde rivieren suppen zonder zorgen te hoeven maken dat je neus of staart onderwater beland.

De bananen rocker zorgt er ook voor dat je wendbaar bent op de rivier. Want zoals eerder genoemd zorgt een hogere rocker voor meer wendbaarheid. En dat is heel belangrijk tijdens het (wildwater) rivier suppen.

SUP Board kopen

Voor de meeste suppers zal het niet nodig zijn om op de rocker van een SUP te letten. Zolang je de toepassing weet zoals touring, allround, surfen of racen dan hoef je niet meer op het omhoogstaande gedeelte te letten aangezien deze SUPS van de plank afkomen met de juiste hoogte voor de betreffende toepassing. Het is alleen bij unieke/gespecificeerde toepassingen zoals wildwater suppen belangrijk om naar de rocker te kijken, aangezien deze boarden qua rocker sterk kunnen variëren.

Vond je dit blog  interessant? Bekijk dan ook vooral onze andere Stand Up Paddle Boarding blogs.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *