Home » Sup Blog » Wat Is Een SUP Peddel?
wat is een sup peddel uitleg

Wat Is Een SUP Peddel?

Door: James | Laatste update: 30 april 2020

Als je wilt gaan Stand Up Paddle Boarden dan heb je niet alleen een SUP Board nodig maar ook een SUP Peddel om deze sport te kunnen uitoefenen. Maar wat is een SUP Peddel nou precies? Wij leggen het in dit blog uitgebreid uit.

wat is een sup peddel

Fixed SUP peddel van Red Paddle Co

Weet je nog niet wat een SUP Board is? Bekijk dan eerst onze uitleg van een SUP Board.

Wat is een SUP Peddel?

Een SUP Peddel (ook wel SUP paddle genoemd) is buiten het SUP Board om de belangrijkste benodigdheid om te kunnen suppen. Zonder een SUP Peddel kom je namelijk niet vooruit. Een SUP Peddel is te vergelijken met een kajak peddel, maar dan met één blad in plaats van 2. Aan de bovenkant van de peddel bevind zich een T-grip waar je je hand op kan rusten. De T-grip en het blad worden verbonden doormiddel van een ronde middenbuis.

Een SUP Peddel bevat bepaalde vormen en lengtes die speciaal ontwikkeld zijn voor het suppen. Een andere peddel dan een SUP peddel is dan ook niet aan te raden om te gebruiken voor het suppen. Een ander soort peddel zal namelijk een stuk minder comfort opleveren.

Soorten SUP Peddels

wat is een sup peddel 3 delige peddel

3-delige Red Paddle Carbon SUP peddel

Er zijn diverse soorten Stand Up Paddle Boarding peddels. Wij hebben alle peddels voor je op een rij gezet. Bekijk de opsomming hieronder:

 • Één delige peddels (ook wel fixed genoemd)
 • Twee delige peddels (ook wel vario genoemd)
 • 3 delige peddels

Materialen

SUP paddles zijn in diverse materialen verkrijgbaar. Ook word er vaak gecombineerd met materialen. Zo heb je bijvoorbeeld peddels die bestaan uit 15% carbon en zo heb je ook peddels die een blad hebben van plastic maar wel grotendeels een schacht van carbon. In de onderstaande rij staan alle materialen waar een SUP paddle uit kan bestaan:

 • Kunststof (plastic): een kunststof plastic is licht en gewicht maar wel snel breekbaar wanneer de peddel bijvoorbeeld valt (vooral het blad van de peddel)
 • Alloy: alloy is een samenstelling van diverse materialen. Alloy is zeer sterk, ziet er mooi uit en is hufterproof te noemen. Het enige nadeel van deze soort peddels is het gewicht, dit is namelijk zwaarder dan gemiddeld
 • Nylon: nylon is een soort kunststof, deze peddels zijn duurzaam en licht in gewicht
 • Bamboe: bamboe peddels zijn erg sterk (vooral in combinatie met carbon) en zien er super mooi uit
 • Aluminium: aluminium peddels zijn alleen voor beginners aan te raden. Een aluminium peddel is namelijk redelijk zwaar en daardoor levert hij weinig comfort. Daar krijg je wel een peddel voor terug die zeker tegen een stootje kan!
 • Polycarbonaat: polycarbonaat is een soort plastic dat zowel licht als stevig tegelijk is. Meestal worden deze peddels in combinatie met aluminium gemaakt waardoor de peddels net wat steviger worden maar wel zwaarder
 • Glasvezel: glasvezel peddels (ook wel glassfiber genoemd) zijn super sterk en licht maar wel aardig aan de prijs
 • Carbon: een carbon SUP Peddel is de beste keuze voor een gevorderde supper. Carbon is namelijk zeer licht en stevig waardoor je je snel en met comfort door het water kunt bewegen. Carbon peddels zijn alleen wel net zoals de glasvezel peddels aardig aan de prijs
 • Hout: een peddel van hout is zeer uniek. Dit komt dan ook vooral omdat je deze peddel in vele gevallen zelf kunt repareren en dat je de peddel gemakkelijk op maat kunt zagen

vrouw aan het suppen

Diverse bladen

Er zijn diverse soorten peddel bladen beschikbaar. Een ander peddel blad heeft grote effecten op je SUP ervaring. Zo kan je met het ene blad makkelijker op hoge snelheden peddelen en met andere makkelijker van je plek wegkomen.

Groot of klein blad

Moet je voor een klein of groot peddel blad gaan? De praktijk wijst uit dat een groot peddel blad het beste bij een grote/sterke man of vrouw past en een klein blad het beste bij een kleinere man, vrouw of kind. Een groter blad kost namelijk veel energie om mee vooruit te komen en brengt ook meer risico op eventuele blessures.

 • In het algemeen gebruiken vrouwen vaak een blad van 475 vierkante centimeter
 • De grotere en sterkere suppers gebruiken meestal een blad van 550 vierkante centimeter
 • Voor in de golven is een blad van 575 vierkante centimeter het beste
 • De meest gebruikte grootte van allemaal is 525cm aangezien dit een mooie tussenweg is tussen klein en groot
beste paddle kiezen

Deze tabel is perfect om te zien welke exacte peddel het beste bij jou past

Wil je een SUP Peddel aanschaffen? Lees je dan vooral eerst in met een SUP peddel koopgids.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *