Home » Sup Blog » Wat is een single layer SUP Board?
wat is een single layer sup board

Wat is een single layer SUP Board?

Door: James | Laatste update: 10 april 2020

Er zijn diverse soorten Stand Up Paddle Boarden. Binnen de SUP boarden branche zijn er aantal bekende productiemethodes. Je hebt single layer drop-stitch, double layer drop-stitch en tot slot heb je fusion technologie. Maar wat is single layer drop-stitch nou precies? Wij leggen het in deze blog uit.

Weet je niet wat een SUP Board is? Bekijk dan eerst onze uitleg van een SUP Board.

Wat is een single layer SUP Board?

Een single layer Stand Up Paddle Board bestaat zoals de naam al zegt uit 1 laag. Deze laag is van PVC gemaakt en word bij elkaar gehouden door drop stitch. Drop-stitch zijn honderden draden die de lagen met elkaar verbinden. Wil je meer weten over drop-stitch? Bekijk dan vooral mijn uitleg over drop-stitch. Een single layer SUP is heel licht maar in het algemeen niet stevig. Ook zijn single layer SUPS vaak goedkoper aangezien er minder materiaal gebruikt hoeft te worden dan bij bijvoorbeeld een double layer sup.

Kenmerken van een single layer SUP

Een single layer SUP heeft een aantal kenmerkende kwaliteiten. Bekijk zowel de voordelige als nadelige kenmerken in de onderstaande overzichten:

Voordelige kenmerken

  • lichtgewicht, omdat het board uit maar 1 laag PVC bestaat
  • Goedkoper, aangezien er minder materiaal gebruikt word dan bij double layer
  • Opblaasbaar, en dus gemakkelijk mee te nemen
  • Makkelijk op te rollen, doordat het maar 1 laag is dat je moet oprollen

Nadelige kenmerken

  • Niet stevig, en buigt dus snel door wat nadelig is voor je SUP ervaring
  • Sneller lek, omdat er maar 1 laag PVC is

Karakteristieken single layer Stand Up Paddle Board

De karakteristieken van een single layer SUP board zijn zoals je van een goedkoper SUP Board verwacht. De boarden zijn ideaal als het je eerste sup board is. Maar als je al wat meer ervaring hebt dan buigen deze boarden te veel door. Als beginnende supper zal je daar niet zoveel aan doorhebben aangezien je alleen maar met je balans en techniek bezig bent. Maar wanneer je eenmaal de technieken en dergelijke onder controle hebt zal het je toch gaan irriteren. Door deze ‘flex’ slaat namelijk het punt van het board bij elke peddel slag terug het water in. Dit is heel nadelig aangezien je dus bij elke peddel slag word afgeremd door het SUP Board. Voor de rest is een single layer SUP wel lekker wendbaar dankzij zijn lichte gewicht. Wij bevelen alleen een single layer SUP aan een beginnende supper aan.

Verschil tussen single layer, double layer en fusion

Bekijk de onderstaande video van Red Paddle Co om het verschil te zien tussen single layer, double layer en fusion technologie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *