Home » Sup Blog » Wat is een race SUP Board
wat is een race sup board

Wat is een race SUP Board?

Door: James | Laatste update: 25 maart 2020

Wanneer je allround of touring SUP Board te langzaam voor je word dan wordt het tijd voor een race SUP Board. Maar wat is een race SUP Board nou precies? Wij leggen het in deze blog uit.

Weet je nog niet wat een SUP Board is? Bekijk dan vooral deze blog.

Een race sup is zoals de naam al zegt bedoeld om snel mee te gaan. Maar wat zorgt er nou voor dat deze sups zo snel gaan en kan je er ook echt alleen maar snel mee gaan? Wij hebben het voor je uitgezocht! Wij hebben het race sup board eens goed onder de loep genomen. Hierbij hebben we naar diverse punten gekeken. We hebben gekeken wat een race sup nou precies een race sup maakt. Ook hebben we gekeken naar de soorten race sups die er verkrijgbaar zijn.

Wat is een race sup board

Een race SUP board is een board dat bedoeld is om zo snel mogelijk mee te suppen. Deze boarden worden vooral door gevorderde suppers gebruikt. Dit komt dan ook vooral omdat de boarden een hoge moeilijkheidsgraad hebben. De boarden zijn smal, lang en dus ook instabiel. Alleen als gevorderde supper kan je nog enig zins relaxed op een race sup staan. Dit komt doordat gevorderde suppers simpelweg een stuk beter hun balans kunnen houden dan beginnende suppers. Hierom bevelen wij ook altijd aan een beginnende supper een allround supboard aan. Een allround board is lekker stabiel en dus ideaal voor beginners. Bekijk ons onderzoek naar het beste allround supboard voor meer in-depth informatie.

Kenmerken van een race SUP

Een race Stand Up Paddle Board bevat een aantal unieke kenmerken. Deze kenmerken maken een race sup zo snel. Wij hebben alle unieke kenmerken op een rijtje gezet. Bekijk de unieke kenmerken hieronder:

  • Zeer smal, hierdoor kom je snel op snelheid en behoudt je de snelheid ook gemakkelijk
  • Lange spitse neus, waardoor het board door het water snijdt
  • Uiterst stevig, waardoor je niet word tegengehouden door ‘flex’ van het board
  • Zeer lang, hierdoor kan het board geleidelijk op één snelheid blijven zonder moeite

Soorten race SUPS

Er zijn zowel opblaasbare (inflatable) als niet-opblaasbare (hardboard) race SUP-Boarden te verkrijgen. Tegenwoordig zijn de opblaasbare race SUPS bijna even goed als de hardboard versies. Dit komt door alle speciale productietechnieken die er tegenwoordig bestaan. Zo is een double layer board al een stuk steviger dan een single layer sup board en is een fusion board het sterkst en lichtst. De keuze voor een wel of niet-opblaasbaar SUP Board zal afhangen van diverse omstandigheden. Bekijk de onderstaande vragen als je zit te twijfelen tussen een inflatable of hardboard.

Inflatable of hardboard

Neem de onderstaande vragen in acht als je aan het twijfelen bent tussen een inflatable of hardboard race SUP Board:

  1. Hoe vaak ga je naar een andere locatie? Oftewel, wil je elke dag je SUP oppompen of juist de SUP op het dak binden?
  2. Heb je dakdragers op je auto? Zo nee, dan zal een opblaasbaar supboard waarschijnlijk een betere keuze zijn
  3. Kan je het gewicht van een hardboard dragen? Zo nee, overweeg dan om een opblaasbaar supboard te nemen.
  4. Wil ik wel elke dag mijn SUP handmatig oppompen?  Zo nee, neem dan een hardboard of een elektrische SUP pomp

Voor wie is een race SUP bedoeld?

Het suppen op een race Stand Up Paddle Board is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt namelijk wel enige ervaring om op een race board te suppen. Dit komt dan ook vooral omdat ze smal en lang zijn. Hierdoor is een race sup een stuk instabieler dan bijvoorbeeld een allround of touring supboard. Wij bevelen een race sup board eigenlijk alleen aan gevorderden aan. Dit komt omdat een gevorderde supper al de nodige ervaring heeft en zich dus niet te druk hoeft te maken om de balans.

Voor welke toepassing(en) is een race board te gebruiken?

Het zal je misschien verbazen, maar een race board is niet alleen voor race wedstrijden of om snel te suppen te gebruiken. Een race sup is namelijk voor gevorderde suppers ook ideaal om mee te touren. Het is dan wel aan te bevelen om dit te doen met een wat breder race SUP Board aangezien een breder board een stuk meer comfort bied voor lange tochten.

Na het lezen van deze blog over de betekenis en kenmerken van een race sup board interesse gekregen in een race SUP? Bekijk dan vooral ons onderzoek naar het beste race SUP Board.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *