Home » Sup Blog » Wat Is Een Hydrofoiling?
wat is een hydrofoiling

Wat is een hydrofoiling?

Door: James | Laatste update: 8 juni 2020

Hydrofoiling is een unieke sport die elke fanatieke watersporter in zijn leven ervaren moet hebben. Maar wat is een hydrofoiling nou precies? Wij leggen het in dit blog uit.

Wat is een hydrofoiling?

Een hydrofoiling is een speciale vleugel voor onder je Stand Up Paddle Board. Deze vleugel zorgt ervoor dat je het water word uit gelift met je SUP wanneer je een bepaalde snelheid behaalt.

De vleugel kan onder je Stand Up Paddle Board gemonteerd worden en kan naar wens versteld worden in de rail van je SUP. Hydrofoilings zijn in diverse soorten en maten te krijgen.

fanatic hydrofoiling

Fanatic hydrofoiling

Toepassingen

Een hydrofoiling kan in combinatie met een SUP Board voor meerdere toepassingen gebruikt worden:

  1. Hydrofoilen
  2. Surfen
  3. Waterskiën achter een jetski of boot
  4. Kiten in combinatie met een foil wing

wat is een hydrofoiling

Uniek

Wat je met dit apparaat kan doen is echt uniek. Je kan met geen ander apparaat het unieke gevoel krijgen dat deze hydrofoiling geeft wanneer je boven het water zweeft. En daarnaast kan je hem zoals eerder genoemd ook nog eens voor diverse toepassingen gebruiken, ideaal dus!

Waar komt het vandaan?

Het hydrofoilen is een oude techniek die vroeger bij draagvleugelboten gebruikt werd. Laird Hamilton was de eerste man die besloot om een hydrofoiling onder een SUP Board te monteren. Hij was van mening dat een vleugel onder je board een onverslaanbaar wapen was op het water.

Kai Lenny was één van de eerste paddle boarders die het hydrofoilen bij het windsurfen, kiten, surfen en bodyboarden ging gebruiken. Kai en Naish zijn gaan samenwerken en hebben samen een ‘hydrofoiling 101 cursus’ gemaakt. Bekijk deel 1 en 2 van de video cursus hier onder:

Deel 1 hydrofoiling uitleg:

Deel 2 hydrofoiling uitleg:

Vond je dit blog interessant? Bekijk dan ook vooral onze wat is een downwinder blog.