Home » Sup Blog » Verschil tussen een single layer, double layer en fusion SUP
verschil tussen een single layer double layer en fusion sup board

Verschil tussen een single layer, double layer en fusion SUP Board

Door: James | Laatste update: 4 mei 2020

In enkele eerdere blogs heb ik uitgelegd wat een single layer, double layer en fusion SUP Board precies is. In dit blog ga ik uitleggen wat nou precies het verschil is tussen een single layer, double layer en fusion sup.

Weet je niet wat een opblaasbaar SUP Board is? Bekijk dan eerst onze uitleg van een opblaasbare SUP.

Uitleg single layer SUP

Laten we beginnen bij de basis; het uitleggen van de betreffende uitvoeringen. We beginnen met het uitleggen van de single layer sup:

fanatic fly air pure 104 starterspakket

Het Fanatic Fly Air Pure 10’4 pakket dat gebruik maakt van single layer technologie

Een single layer SUP bestaat uit 1 laag PVC dat bij elkaar word gehouden doormiddel van drop-stitch. Een single layer SUP bevat een aantal voordelen en nadelen. Bekijk ze hieronder:

Voordelen: 

 • Licht in gewicht
 • In het algemeen scherp geprijsd

Nadelen: 

 • Omdat de SUP uit 1 laag bestaat is hij niet heel stijf
 • Kan sneller stuk gaan omdat het 1 laag is
 • In het algemeen is een 1 laags SUP van mindere kwaliteit
 • Vervormt snel(ler)

Wil je meer weten over hoe een single layer SUP precies in elkaar zit? Bekijk dan vooral onze uitgebreide uitleg van een single layer SUP Board.

Uitleg double layer SUP

Een double layer (dubbel laags) SUP Board bestaat uit 2 lagen PVC. Deze 2 lagen zijn aan elkaar gelijmd en het geheel word bij elkaar gehouden door drop-stitch. Een double layer Stand Up Paddle Board bevat enkele na- en voordelen. Bekijk ze hieronder:

double layer moai 106 sup pakket

Het Moai 10’6 SUP pakket dat gebruik maakt van double layer technologie

Voordelen: 

 • Stijf en stevig
 • In het algemeen goede kwaliteit
 • Gaat minder snel stuk
 • Vervormt niet snel

Nadelen: 

 • Zwaar in gewicht

Wil je meer weten over hoe een dubbel laags SUP Board precies in elkaar zit? Bekijk dan vooral onze uitgebreide uitleg van een double layer SUP.

Uitleg fusion SUP

Een fusion SUP bestaat net zoals een double layer SUP uit 2 lagen PVC en drop-stitch technologie. Maar in plaats van dat de lagen gelijmd zijn, zijn ze doormiddel van een fusie samengevoegd. Dankzij deze speciale manier haal je zelfs nog betere kwaliteiten dan een double layer board en behoudt je ook nog eens het lichte gewicht van een enkel laags board, ideaal dus! Maar ook een fusion supboard bevat zowel voor- als nadelen. Bekijk ze hieronder:

fusion moai 11 sup pakket

Het Moai 11 SUP pakket dat gebruik maakt van fusion technologie

Voordelen:

 • Super stijf en stevig
 • Beste kwaliteit die er te krijgen valt voor een ISUP
 • Het lichte gewicht van een enkel laagse SUP
 • Vervormt bijna niet

Nadelen: 

 • Prijzig

Is nog niet alles duidelijk over hoe een fusion SUP in elkaar zit? Bekijk dan vooral onze uitgebreide uitleg van een fusion supboard.

Het verschil tussen een single layer, double layer en fusion SUP Board

Zoals je kan zien bevat elke uitvoering zijn eigen voor- en nadelen. Het grote verschil zit hem dan ook vooral in de stijfheid, het gewicht en de prijs. Een fusion SUP is het stijfst en heeft het lichte gewicht van een enkel laags SUP Board, maar is wel weer aardig aan de prijs. In de onderstaande video laat Red Paddle Co duidelijk het verschil tussen een single layer, double layer en fusion SUP Board zien:

Conclusie

Als je een beginner bent en een budget SUP wilt die licht in zijn gewicht is dan is een enkel laags SUP Board ideaal. Wanneer je wat meer ervaring hebt dan kom je al gauw bij een dubbel laags of fusion Stand Up Paddle Board uit. Als je voor de beste ervaring wilt gaan dan is een fusion board de beste keuze. Een fusion SUP zal je namelijk de beste Stand Up Paddle Boarding ervaring geven. Dit komt dan ook vooral door de combinatie van zijn super stijf- en stevigheid in combinatie met het lichte gewicht van een enkel laags supboard. Als je een kwalitatief board wilt maar niet de prijs van een fusion board wilt betalen dan is een double layer (dubbel laags) board de beste keuze voor jou!

Wist je dat er tegenwoordig ook SUPS bestaan met een nieuwe technologie genaamd ‘double chamber’? Deze boarden zijn nog stijver dan een fusion board en bieden extra veiligheid. Wil je er meer over weten? Bekijk dan vooral onze uitgebreide uitleg van een double chamber supboard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *